Hunden kan rädda liv!

Att hunden är människans bästa vän är ett vanligt påstående som antagligen alla har hört. Många håller med medan andra inte alls förstår vad det innebär. Sanningen är den att hundar får oss att må bättre både fysiskt och psykiskt. Att äga en hund kan alltså förlänga ens liv, men framför allt förgylla ens dagar på det mest fantastiska sättet!

En hund är inte bara ett vackert husdjur som fyller tomrum när man känner sig ensam utan även bidrar till förbättrad hälsa:

  1. Hunden håller dig i form och sänker ditt kolesterolvärde
    Som hundägare finns det inga dåliga väder, bara dåliga kläder. Det innebär alltså att oavsett väder behöver din hund rastas minst var sjätte timme enligt Jordbruksverkets rekommendationer. Visst kan det ta emot när man helst velat legat kvar under täcket en kall novembermorgon när regnet öser ner, men din vän behöver sin dagliga morgontoalett. Enligt en studie visade det sig att hundägare är mer vältränade än de som går ut på promenader med en vän och dessutom visar även annan studie att de dagliga hundpromenaderna kan hjälpa till att hålla kolesterolvärdena nere.
  2. Hunden gör dig mindre stressad och sänker blodtrycket
    Studier idag visar även att hundar bidrar till ett lugnare och stressfriare liv. När vi klappar och leker med våra hundar frigörs vällusthormonet oxytocin i våra hjärnor. Oxytocin är ett ämne som tros kunna minska stressnivåerna i kroppen. Genom att kunna minska stresshormonet kortisol sänker man även blocktrycket. Gosa, lek och ta hand om din hund och du blir en mer harmonisk och lugn person.
  3. Hundar motverkar depression
    Många studier har visat att djurterapi, speciellt genom hundar, är ett effektivt sätt att motverka psykisk ohälsa. Genom vänlig beröring frigörs oxytocinet som gör oss både lugnare och lyckligare. Ämnet minskar även ångest och sänker vårt blodtryck. Beröringen frisätter alltså oxytocinet och skapar ett känslomässigt band mellan människan och hunden.

Som du nu förstår kan alltså en hund rädda liv! Genom minskad kolesterol, minskade stressnivåer och mer motion minskar man även risken för eventuella hjärt- och kärlsjukdomar! Att äga en hund kan ge dig ett bättre välbefinnande både psykiskt och fysiskt.

Se nu till att ta hand om din bäste vän så som han tar hand om dig – A dog is the only thing on earth that loves you more than he loves himself!

Är du intresserad av att läsa mer om hundens underverk tryck här.

 

Hunden-människansbästevän

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *