Nyår – hundens värsta tid

Dogsandfireworks

Nu är det nya året här och det är många hundägare som fortfarande försöker få sina hundar att lugna ner sig efter det traumatiska nyårsfirandet. Nyår är den tid på året som hundar, och dess ägare, fasar mest över och med all rätt. Idag är det nämligen omkring en tredjedel av alla hundar i Sverige som är skotträdda och som ni antagligen är väl medvetna om så har hundar ett mycket bra hörselsinne. Hundens känsliga öron kan alltså höra ljud från långa avstånd och en mer kraftfull smäll kan för hunden uppfattas som en intensiv smärta, som även ger upphov till kraftig rädsla. Att många av våra trogna fyrbenta vänner ofta tycker att smällare och fyrverkerier är oerhört obehaglig är väl därför inte så konstigt?

Hur mycket man än propagerar om att avverka denna miljöskadliga och pengaförödande tradition så kommer det alltid finnas de människor som inte bryr sig om varken det ena eller det andra. Så vad ska man då göra när tiden är inne för hundens mest traumatiska stund? Vi tänkte nu ge alla hundägare några konkreta tips på hur man kan gå till väga för att skona sin hund och för att minska denna obehagliga tid under nyårsaftonen.

  1. Ha din hund i ett lugnt och tryggt rum där den känner sig hemma. Dra för gardiner men håll rummet upplyst. Genom att stänga dörren och ha en lugnande musik på kan då dämpa ljuden från smällarna och på så sätt skona de värsta oljuden för din hund.
  2. Använd Adaptil (DAP) doftangivare som fungerar på sätt att den avger hundens lugnande och avstressande doftferomoner. Detta fungerar dock inte på alla hundar och kräver att man börjar använda flera dagar innan självaste nyårsafton.
  3. Att låta hunden få sällskap av en större och orädd hund kan bidra till ett lugnare beteende hos din egna hund samtidigt som de bidrar till en distraktion.
  4. Åk iväg under de värsta timmarna. Att ta ut hunden på landet eller ett mer glesbebyggt område där smällare och fyrverkerier inte förekommer i lika stor bemärkning  kan hjälpa hunden enormt.

Viktigt att ha i tanken om hunden ändå påverkas negativt av dessa obehagliga ljud är att alltid ge hunden största möjliga trygghet! Undvik att ta med hunden ut under den värsta timmen och var nära hunden om den visar tendenser till ängslighet och panik. Använd aldrig hårda tag eller en höjda röster, men heller inte ömkan, mot den utsatta hunden utan försök att distrahera hunden på ett mjukt och lekfullt sätt. Ge hunden sedan tid att återhämta sig efteråt och visa att du är tryggheten för din hund.

Sturup Airport Hotel gjorde “förra året” en generös gärning. Hit fick hundar och deras äga komma för att fira ett raketfritt nyår och eventet kom att bli en dundersuccé. Kan vara en idé till nästkommande nyårsfirande. Läs mer om detta sydsvenskan.se.

Nu vill vi avsluta detta inlägg med att önska alla våra läsare och era hundar ett gott nytt år fylld med kärlek och omsorg!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *