Leonberger

På Amaleons ligger 100% fokus på uppfödning av just Leonbergers. Du kan läsa mer om våra hundar här.  Nedan hittar du matnyttig information om rasen.
Historia

Rasen har funnits sedan och 1846. Det var den tyska rådmannen Heinrich Essig som önskade att få fram en lejonliknande hund och korsade då Newfoundlandshund, Sankt Bernhardshund och Pyrenéerhund. När det gäller Sverige föddes den första kullen av Leonberger på sent som 1979.

 

Använding

En leonberger kategoriseras som sällskaps- och familjehund. Visserligen finns en viss vaktinstinkt, den är dock inte dominerande. Användningsområdena är flertaliga, en leonberger kan användas både vattenarbete och viltspårning. Många leonbergers är också duktiga på att hitta svamp i skogen. Hundarna ses också som tjänstehund och vårdhund tack vare sina stabila egenskaper.

 

Hälsa

Rasen är en relativt frisk ras, trots sin storlek. I en del fall förekommer dock hjärtsjukdomar, höftledsproblem och tumörer. Viktigt är därför att följa avelsrekommendationer, något som rasklubben uppmuntran.

 

Mentalitet

Generellt är leonbergers behaglig och välbalanserad i sinnet. Hundarna är oskygga och har ett gott självförtroende utan att vara överdrivet dominanta. Därför är leonbergers en utmärkt familjehund som alltid tar hand om sina familjemedlemmar.

 

Utseende

Hunden är pompös och stor men samtidigt väldigt elegant. Leonbergers för sig med pondus och smidighet. Hanarna är något större, en mankhöjd på 72-80 cm är standard. För tikar gäller 65 -75 cm. Till färgen är leonbergen lejonguld, röd, rödbrun eller sandfärgad.

 

 

 

[ Amaleons är registrerade av SKK sedan 1998]